Wat is boomstronkfrezen?

Na het rooien of vellen van een boom, is het werk nog niet gedaan. De boomstronk die overblijft, is een hindernis voor het aanleggen van uw tuin of terras.
Met de stronkenfrees, ook wel stobbenfrees genoemd, kan ik de boomstronk en boomwortels van bomen, hagen en/of struiken volledig verwijderen tot een gewenste diepte van 30 à 35 centimeter.
De stobbenfrees versnijdt de stronk diep in de grond tot kleine houtsnippers. De frees gaat eveneens door de aarde rondom de stronk. Het is dus niet nodig om de stronk op voorhand uit te graven.
De fijngemalen boomwortels kunnen worden weggeschept en afgevoerd. Vermits dit makkelijk verteert, laat men dit meestal liggen om een composterende ondergrond te creëren.
Hierna kan probleemloos een nieuw gazon, bloemenperk of terras worden aangelegd.
Geen sporen of afval
Nadat het werk is uitgevoerd, hoeven er geen zware stronken meer afgevoerd te worden. Met de stronkenfrees kan ik boomstammen fijnmalen tot een diameter van 1,5 meter. Vermits de stobbenfrees maar 80 cm breed is, kan ik op nagenoeg elke locatie de boomstronk verwijderen. De stronkenfrees is bovendien licht en kan zonder insporing over het gazon rijden. Uw gazon blijft onbeschadigd!
De troeven:
- De boomstronk uitfrezen is de meest efficiënte en kosteneffectieve manier om de stronk te verwijderen
- Geen beschadiging aan uw gazon of tuin
- Moeilijk bereikbare plaatsen (een doorgang van 80 cm breed is voldoende)
- Behalve compost, blijft er geen afval over
- Frezen werkt nauwkeurig, geen risico om terrassen of funderingen te beschadigen
- Indien gewenst wordt compost onmiddellijk afgevoerd; alles wordt opgeruimd en netjes achtergelaten
- Dag, avond of weekendwerk is mogelijk; u hoeft niet noodzakelijk verlof te nemen
- Gratis offerte; binnen de 20 km komen wij ter plaatse, zo niet volstaan enkele foto's
Waarom kiezen om de boomstronk weg te frezen?
Het uitfrezen van boomstronken is minder gekend bij particulieren. Veelal probeert men de boomstronk op andere manieren te verwijderen. Dit is echter gevaarlijk, nutteloos en soms illegaal.
Dikwijls trekt men de wortels uit met een kraan, graafmachine of tractor. Dit laat echter zware sporen na. Indien de boom dicht bij een oprit, terras of gebouw stond, treed nadien verzakking op. Daarom raad ik deze manier van werken sterk af.
Anderen proberen de stronk te verbranden of overgieten de stronk met een bijtend zuur. Door het vocht in de stronk is dit echter nutteloos. De stronk zal niet branden en ook het zuur zal maar weinig schade aanrichten. U verontreinigt enkel de grond rondom de stronk. Bovendien zijn beide methodes bij wet verboden en gevaarlijk.
De boomstronk uitfrezen is dan de ideale oplossing. De diepere wortels blijven gewoon zitten. Daardoor wordt de grond rondom de stronk niet losgewroet en behoud zijn stevigheid. Er blijft niets van afval of verontreiniging achter.
Nieuwe tuin of terras aanleggen
Afhankelijk van wat u met de vrijgekomen ruimte wenst te doen, gaan we anders te werk:
- Een nieuwe boom aanplanten:
Het gat wordt extra groot uitgefreesd. Hierdoor krijgt de nieuwe boom meteen voldoende ruimte om opnieuw te wortelen, zodat deze stevig kan verankeren in de grond en weer en wind kan doorstaan. De compost blijft gewoon liggen. - Een terras of oprit aanleggen:
De stronk wordt zo'n 20 cm diep uitgefreesd, tot net onder de toekomstige fundering. Het deel van de stronk dat achterblijft zal niet verder rotten, doordat dit onder het terras zit. Het losgekomen pulp en houtsnippers moeten volledig weggeschept worden.
Wenst u dat we de stronk toch dieper uitfrezen? Dat kan, maar u zal het gat volledig moeten opvullen met zand of stabilisé om verzakkingen tegen te gaan. - Gazon, bloemen of struiken zaaien/aanplanten:
Hier kan de compost blijven liggen. Dit komt de nieuwe planten enkel ten goede.