Wat is boomstronkfrezen?

Wortels van struiken uitfrezen

Na het rooien of vellen van een boom, is het werk nog niet gedaan. De boomstronk die overblijft, is een hindernis voor het aanleggen van uw tuin of terras.
Met de stronkenfrees, ook wel stobbenfrees genoemd, kan ik de boomstronk en boomwortels van bomen, hagen en/of struiken volledig verwijderen tot een gewenste diepte van 30 à 35 centimeter.

De stobbenfrees versnijdt de stronk diep in de grond tot kleine houtsnippers. De frees gaat eveneens door de aarde rondom de stronk. Het is dus niet nodig om de stronk op voorhand uit te graven.
De fijngemalen boomwortels kunnen worden weggeschept en afgevoerd. Vermits dit makkelijk verteert, laat men dit meestal liggen om een composterende ondergrond te creëren.
Hierna kan probleemloos een nieuw gazon, bloemenperk of terras worden aangelegd.

Geen sporen of afval

Nadat het werk is uitgevoerd, hoeven er geen zware stronken meer afgevoerd te worden. Met de stronkenfrees kan ik boomstammen fijnmalen tot een diameter van 1,5 meter. Vermits de stobbenfrees maar 80 cm breed is, kan ik op nagenoeg elke locatie de boomstronk verwijderen. De stronkenfrees is bovendien licht en kan zonder insporing over het gazon rijden. Uw gazon blijft onbeschadigd!

De troeven:

 

Waarom kiezen om de boomstronk weg te frezen?

Het uitfrezen van boomstronken is minder gekend bij particulieren. Veelal probeert men de boomstronk op andere manieren te verwijderen. Dit is echter gevaarlijk, nutteloos en soms illegaal.

Dikwijls trekt men de wortels uit met een kraan, graafmachine of tractor. Dit laat echter zware sporen na. Indien de boom dicht bij een oprit, terras of gebouw stond, treed nadien verzakking op. Daarom raad ik deze manier van werken sterk af.

Anderen proberen de stronk te verbranden of overgieten de stronk met een bijtend zuur. Door het vocht in de stronk is dit echter nutteloos. De stronk zal niet branden en ook het zuur zal maar weinig schade aanrichten. U verontreinigt enkel de grond rondom de stronk. Bovendien zijn beide methodes bij wet verboden en gevaarlijk.

De boomstronk uitfrezen is dan de ideale oplossing. De diepere wortels blijven gewoon zitten. Daardoor wordt de grond rondom de stronk niet losgewroet en behoud zijn stevigheid. Er blijft niets van afval of verontreiniging achter.

Nieuwe tuin of terras aanleggen

Afhankelijk van wat u met de vrijgekomen ruimte wenst te doen, gaan we anders te werk:

Al mijn activiteiten: